Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Cornelis de Leeuw van Weenen 2 jaren, 5 maanden geleden.

  • Emigrant
    Artikelen
  • #6378 Reactie

    Cor

    Mijn dochter heeft de afgelopen vijf jaar in Mexico gewerkt en komt nu terug naar Nederland en komt bij ons thuis wonen. Nu krijgen we te horen dat ze een verklaring mee moet nemen vanuit Mexico dat ze niet daar getrouwd is en dus nog steeds ongetrouwd is. Vreemd want 2 jaar terug heeft ze in Nederland gewoon een nieuw paspoort gekregen terwijl ze toen dus al 3 jaar in Mexico werkte en daar staat in dat ze ongetrouwd is. Kent iemand de regel dat zo’n verklaring noodzakelijk is? Of kent iemand deze regeling en weet waar dat staat op een Nederlandse overheids site?

  • #6384 Reactie

    Dat is heel grappig eigenlijk maar ik kan het je misschien wel uitleggen waarom.
    Nederland is namelijk bang dat zij een partner in Mexico heeft en die straks naar Nederland wil halen vanwege het huwelijk? Maar dat zullen ze je niet vertellen.
    Het is namelijk zo dat men vaak met een lokale trouwt om zo een verblijfsvergunning te verkrijgen. Misschien voldoet het als zij kan aantonen dat zij een verblijfsvergunning heeft verkregen op een andere manier.

    Andere reden is om te voorkomen dat ze nog een keer zou trouwen in Nederland want dat is illegaal. Als zij weer voorgoed in Nederland wil gaan wonen wil de Nederlandse staat er zeker van zijn dat zij maar 1 keer of helemaal niet getrouwd is.

    De vraag is of het mogelijk is. Als zij in Mexico een verblijfsvergunning heeft dan moet daar op staan of zij getrouwd is of niet en dat zou direct haar bewijs zijn dat ze nooit is getrouwd in Mexico. Probleem is dat zij waarschijnlijk alleen zou kunnen aantonen dat zij getrouwd is als zij getrouwd is want dan heeft ze daar een trouwakte. Maar je kan geen bewijs opvragen dat zij geen trouwakte heeft in Mexico.

    Het zou belachelijk zijn als zij nu een notaris moet nemen die voor haar een trouw akte gaat aanvragen op haar naam en dan een bewijs moet geven dat er geen trouwakte bestaat. Dat zou veel te duur wezen en absurd.

    Enige mogelijkheid zou zijn als zij een Mexicaans paspoort heeft nu. Dan zou zij daar bij de persoonsregistratie een document aanvragen en daar zal opstaan dat zij ongetrouwd is.
    Misschien kan men in Mexico wel een dergelijke verklaring aanvragen. Gewoon eens proberen misschien.

    Zij zou het beste eens kunnen gaan praten bij een Nederlandse ambassade of consulaat in Mexico en het daar nog eens vragen en vragen of het mogelijk is om een dergelijke verklaring te verkrijgen en zo ja hoe.
    Vraag het sowieso nog een keertje in Nederland want die ambtenaren weten ook niet waar ze het overhebben dus misschien dat de volgende helemaal niets vraagt.

    Waar wordt eigenlijk gevraagd om deze verklaring?

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Terecht een vreemde zaak maar ik ken hier geen wetten over of een website van de staat waar dit wordt vermeld.

    Heel veel succes…

  • #6386 Reactie

    Cor

    Ze heeft ondertussen een “verklaring van ongetrouwd zijn”gekregen van de Mexicaanse overheid. Haar definitieve verblijfsvergunning geeft namelijk geen informatie over de huwelijkse staat. De Nederlandse ambassade in Mexico city was geen succes, want zij konden niets doen. Kort en goed is het geregeld maar blijft het vreemd dat ze twee jaar geleden een paspoort heeft gekregen waar haar huwelijkse staat wel in staat.

  • #6387 Reactie

    Cor

    Nog even een antwoord op de vraag. Een meedenkende ambtenaar van onze gemeente maakte ons erop attent omdat als ze later wil trouwen het een heel gedoe is om het op te vragen.

    • #6396 Reactie

      Gelukkig is het geregeld. Triest dat zelfs de Nederlandse ambassade je geen informatie kan geven. Moet je ze eens om een vertaling of legalisatie van een document vragen. Grote kans dat jullie dat nu ook nog moeten regelen. Rekenen kunnen ze wel maar een beetje bruikbare informatie geven is te veel gevraagd.

      Het is inderdaad waar want als zij wil gaan trouwen late dan moet zij aantonen dat zij niet is getrouwd in Mexico. Daarom wil Nederland dat je dat verklaard en omdat zij een Mexicaans paspoort heeft moet zij dus aantonen of zij wel of niet is getrouwd.

      Belangrijkste is dat het geregeld is maar vergeet niet om dit ook te laten legaliseren en dat moet je waarschijnlijk doen bij de Nederlandse Ambassade. Niet gelegaliseerd en vertaald zorgt ook voor problemen in de toekomst.

      Heel veel succes…

Reageer op: Terugkeer uit Mexico
Uw informatie:



+ 30 = 37